Géniem z titulu

Titulu nepřikládám žádnou důležitost; v dnešní době si titul udělá kdejaký šašek bez jakýchkoliv znalostí, stejně jako maturita - je to jen kus papíru, který nic nedokazuje.

Důvod je zřejmý; jsou školy, kde pro maturitu / titul opravdu tvrdě makáte do aleluja a jsou školy, kde není třeba hnout prstem a pokud neprojevíte alespoň dostatek snahy o získání potřebných papírů, škola vám je dá z milosti. Nediskutujte se mnou, vidím to kolem sebe a pokud si myslíte něco jiného, žijete obklopeni mlhou. Taková je, bohužel, dnešní realita, titul dnes již nic neznamená - nezaručí vám ani zaměstnavateli moudrost, zkušenosti ani znalosti.

Člověk, který se honosí titulem, pro mě není ničím zvláštní. Navíc, v našem oboru je titul k ničemu, na vysoké škole vás nic z praxe nenaučí, to ví každý vysokoškolák, titul je v našem oboru něco nepotřebného narozdíl od medicíny nebo strojírenství, kde je třeba vstřebat léta praxe a zažité postupy. Informatika je nejpružnějším oborem vůbec a co se naučíte, nemusí již na konci školy dávno platit, samostudium je tedy nejlepší volba.

Jediné plus u titulu je vyšší plat z něho plynoucí - jste-li zaměstnancem, což může mít však i negativní dopady v dnešní době.

Proč to ale píšu; nemám rád lidi, kteří si myslí, že jsou díky titulu něco víc, že jsou chytřejší, lepší, výjimeční nebo dokonce páni tvorstva. A někteří lidé těmto lidem slepě důvěřují a nejen starší generace; má-li někdo červený diplom, je automaticky vše, co řekne, nezvratitelná pravda. Prostě má diplom, tak asi ví a tak to bude pravda. Upozorňuji, že to není závist lidem, kteří se dostali k až titulu; sám studuji a přiznám se, že hlavním motorem ke studiu jsou rodiče, kterým to prostě dlužím a chci jim udělat radost, stejně jako prarodičům. Škola mě neomezuje, svoje koníčky a práci zvládám, protože si studium přizpůsobuji aktuální situaci.

Pokud se ovšem potkám s člověkem a ten má překypené sebevědomí, protože on je pan někdo ale nic víc nedokázal jak při studiu, tak po něm, tak jdu dál a neohlížím se.

Hrdost je dobrá vlastnost, leč našinci často opovrhovaná, stejně jako úspěch a štěstí. Jste-li vzdělaní, úspěšní a šťastní, jste automaticky vykořisťovatelé, snobové a nafoukanci. Vyčníváte-li z řady, jste špatní. Bydlíte-li na vesnici, jsou zatraceni i vaši nejbližší :).

Nejsem vzdělaný, nejsem úspěšný, jsem však šťastný, spokojený a hrdý jak na sebe, tak na své rodiče. A to mi stačí. Howg. :)

Publikováno 28. 07. 2009 00:30, 7259× přečteno


Komentáře /20/

Flotweg napsal:

Mas pravdu, zkusenost ti opravdu zadny papir nezaruci a to ani titul, ktery z tebe dela pouheho teoretika v oboru, leta praxe si musis vstrebat sam od praktiku a zazite postupy jsou, ale meni se jako vetsina veci s dobou. Nevim, na koho si narazil, ale ja muzu z vlastni zkusenosti rict, ze nebyt sasku s maturitou a tituly (opravdovych profiku, co si na nic nehraji), tak je ze me stale ten "sopel" z prumyslovky, co ma maturitu, ale do opravdoveho sveta vstupuje s holou ....... ;-) (text se vztahuje na obor strojirenstvi, muzete nesouhlasit, ale to je asi tak vsechno).

Curo napsal:

Flotweg: Ano, jedná se zrovna o jednu z výjimek, kde je VS zapotřebí nebo minimálně vhodná :).

Hrach napsal:

Za prvé je nutné podotknout, že je tu nyní státní maturita. Já se na ni těším, protože opravdu relevantně ohodnotí moje znalosti.    Za druhé, nemyslím si, že titul je zbytečný, nebo o ničem nevypovídá. Hlavně, rozhodně by to nemělo být srovnáváno se střední školou. Neříkám, že daný inženýr je lepší než neinženýr, to ne, ale to, že vystudoval školu znamená minimálně to, že má nějakou disciplínu, že umí věci dotahovat do konce, že je ochoten jít za svým cílem. A to se dneska taky počítá. Plno lidí má na výšku, ale jsou to prostě líný hovada.... raději vezmu méně zkušeného programátora, než líný zkušený hovado. :) asi tak

Curo napsal:

Hrach: "to, že vystudoval školu znamená minimálně to, že má nějakou disciplínu" - to není vůbec pravda, koukni se, kolik podřadných VS existuje, kde ti dají titul za docházku a mnohdy ani ta není třeba...

Hrach napsal:

No, ale pak se tu ale nebavíme zase o "našem oboru"

Curo napsal:

Hrach: Znám pár takových škol :)

Flotweg napsal:

"Zapotrebi", nestras, je to obor tak jak kazdy jiny, jsou pozice, kde potrebujes rozsirene a specificke informace, ale tech ve srovnani s celym "balikem" neni mnoho, muzes met VS a klidne programovat NC, kde ti staci vyucnak, je to na kazdem, ceho chce dosahnout. Rozhodne bych neporovnaval obory a tvrdil ten potrebuje a ten ne, je to vzdy specificke dannou funkci a pozadavky zamestnavatele, to lidi nuti jit dal, i kdyz vysledek muze byt hodne sporny. Znam lidi co na zaklade clanku z netu dokazi postavit cokoli a take to tak prezentovat.

Curo napsal:

Flotweg: a létá to? :)  Samozřejmě, článěk byl zaměřen primárně na segment IT. Co se přímo strojírenství týče, tak je výška potřebnější, než-li v IT. Jisté věci se sám naučíš obtížně, nemáš-li vedení ve firmě.    A toho, čeho chtějí dosáhnout, to je už samozřejmě na daných jedincích.

Flotweg napsal:

Curo: "koukni se, kolik podřadných VS existuje, kde ti dají titul za docházku a mnohdy ani ta není třeba..." = napr.  

Curo napsal:

Takové školy tě ale nenaučí opravdu ničemu.

Flotweg napsal:

To nepochybne, takze odstrasujici priklad par skol odlisnych oboru, kterym se mame vyvarovat ;-), je to prece pro nase dlouhodobe dobro, tak nam jich par prozrad.

Curo napsal:

To nemůžu, ale prozradím to jinde :).

Jasper napsal:

Titul sice nic nevypovídá o kvalitě jeho nositele, ale i tak výšku vyžaduje nebo preferuje spousta zaměstnavatelů. Mně trochu vadí přehnané používání titulu. Jako že všude, kde to jde, ten titul musím napsat, všude se podepisovat s titulem, i když to je třeba jen mail kámošům... Jinak jsou taky tituly a tituly. BC beru jako titul o ničem, v podstatě je to nedokončená výška. Ing, Mgr to jsou klasiky. A takové PhD, MBA a další myslím mají nějakou váhu a nedá se říct, že nemají žádnou důležitost... Dále i když to je IT výška, tak nemáš jen IT předměty, zdokonaluješ si další obory, rozšiřuješ si všeobecný přehled atd... A že by někde dávali tituly zadarmo, to se mi nezdá. Jasně, kvality škol jsou různé, ale jen tak tě projít nenechají, musíš pro to něco udělat...

Curo napsal:

Jasper: popravdě už dlouho jsem nenalezl práci, kde je třeba titul pro přijetí. Máš-li zkušenosti nebo reference, je tvoje.  Ano, jsou školy, kde tituly dávají "zdarma"...

Ondřej Vašíček napsal:

Poprosím o seznam těchto škol a přibližnou informaci o délku front. Až budu mít cestu do Brna, skákl bych si tam pro zepár titulů.

Mona napsal:

Vystudovala jsem gympl v 80. letech. Ač jedničkářka na ZŠ, gympl byl krutý. Chtě - nechtě, musela jsem se alespoň někdy začít učit. Po letech jsem vystudovala VŠ - měla jsem při tom dvě malé děti, náročné zaměstnání, někdy až do noci, rozestavěný dům a dva psy:o)Manžel v zahraničí, ale nevydělal si tolik, abychom si mohli najmout firmy. Všechno si děláme sami.  Chci říci - VŠ jsem vystudovala včetně dvou přijímacích zkoušek, které byly skutečně těžké (matematika, jazyk v první linii). Nejsem ten týpek, který si zaplatil celoživotní vzdělávání. Studium mi vzalo hodně nervů, ale hodně mi dalo a dnes úplně náhodou pracuji v oboru, kde zúročím i ten odporný strategický management. Mám to štěstí, že mohu aplikovat teorii do praxe a to v inovativních oborech, takže svou práci mám fakt ráda a ráda vzpomínám i na VŠ, že mi po mateřské rozšířila obzory a mám i něco navíc...také mimo jiné kromě milých pár přátel, kteří mi z VŠ zbyli.  Ale je mi smutno, když vidím, že školy berou mimo jiné i lidi, kteří vyšli zvláštní školu a maturitu si usmolili na střední zahradnické, a to jen proto, aby školu nezavřeli z důvodu malé kapacity nechali vystudovat každého(tohle vím jistě - ze svého blízkého okolí - konkrétně např. UK - Teologická fakulta - ta bere každého). Pak se v praxi najednou srazíte s blbcem s Diplomem - UK, nechápete, zíráte, nejste schopni slova, čím Vás ten Mgr., honosící se titulem na každém kroku ohromuje!A to není jen UK, především jsou to soukromé VŠ, potom vlastně všechny státní - kromě snad medicíny, strojařiny a stavařiny.Každý je dnes manažer. Neb škol manažerských je nejvíce. Tisíce manažerů je pliváno každým rokem do života. Ti větší idioti si píší na vizikky titul Mgr.(Ing.) Bc. "Prdka".., ti největší idioti se tímto titulem i představují v telefonu:o)  Já jich měla možnost potkat tak dostatečné množství (nejvíce se jich kumuluje ve státní správě, tam se třídí, ti horší zůstávají, ti lepší jdou na lepší:o)a musím říci, že tato bohužel "většina" dělá ostudu těm, kteří poctivě dělali přijímačky, vystudovali, učili se na každou zkoušku,bez protekce, bez zakoupení titulu. Ti potom ve srovnání s těmi druhými mají pocit nespravedlnosti. Na blba si sedá štěstí (někdy tomu pomůže sám, někdy rodiče), ti chytří si to holt musí vydřít.Což samo o sobě není nic, na co by měli být hrdí, neboť ti tupí si to stejně nepřipouští:o)  Věřme ale, že se zrno od plev profiltruje v zaměstnání (bohužel, protekce funguje všude) a ti, co mají mozek se rozpoznají velmi rychle, pokud mají samozřejmě šéfa, který taktéž vlastní mozek. Úspěšná firma ale chce mít lidi, kteří jsou schopní, takže to je to světýlko v tunelu, to je naděje poctivých.  Děkuji za tuto stránku, neb mi mluví z duše. M

Mona napsal:

PS:  Titul nepoužívám, jen když narazím na blba, na kterého nic jiného nefunguje:o)

Lukáš Churý napsal:

Mona: skvěle napsáno, děkuji za váš názor. A souhlasím se vším do puntíku.

Kolemjdoucí napsal:

Pěkné čtení a řekl bych i pravdivé. Hlavně názor Mony se mi líbí.    Myslím, že je to tak jak píšete a ve firmách kde se nehraje na protekci, ale vědí že jen kvalitní zaměstnanci jim mohou přinést zisk se to krásně roztřídí.    Znám a vídám slušné množství lidí, co chodí do práce s tím, že jen nějak přečkají 8 hodin a hurá domů. Když pak po nich nedejbože něco chcete, tak při první příležitosti vás odkáží na kolegu či se pokusí ze situace jinak vyvléci (státní správa).    Studenti se při učení matematiky (na technické SŠ!) k čemu nám to bude.. a na VŠ jdou kvůli tomu, že ve stavu s kterým z nynější školy odchází nejsou schopni sebejednodušší samostatné odborné činnosti (jestli to tak mohu říc, prostě si myslejí, že znalosti do nich ve škole nalejou, a sami nebudou muset hejbnout zadkem).    Potom mě ještě celkem zaráží, že jsou VŠ schopné brát na základě studijních výsledků ze střední školy (soukromá podnikatelská vs. průmka či gympl?).

Dalibor napsal:

Na vejšce toho do nás lili hodně, ale všechno spíš o teorii. Líbí se mi možnost studovat Mba, kde je více praxe http://www.mba-titul.cz/

Přidat názor

  • Opak léta je…?