Stolní PC? Ne, děkuji.

Někdy - před pár lety, snad z tehdejší módy, snad z chtíče, z radosti z něčeho nového nebo z touhy ho vyzkoušet, jsem si pořídil první notebook. Byl silnější, než můž již postarší staříček PC, takže úlohu plnil dokonale. Plynula léta, já si postupně pořizoval další a nikdy jsem se nepozastavil nad tím, že bych si měl koupit stolní PC. Až do nedávna, kdy se mě kamarád zeptal, proč že vlastně nemám PC, vždyť ten výkon se nedá s NB srovnat !!!

Asi nedá, netuším. Hry nehraju a pokud už se k nějakému tomu hříchu rozhodnu, tak to je Heroes III (požadavky: PC 133 Mhz), C&C Generals (požadavky: 700 Mhz ?) nebo Starcraft (požadavky: 133 Mhz). Zbytek herní zábavy mi obsarává iPhone :).

Věřím, že když si pořídítě výborné a drahé křeslo, které vám narovná záda lépe než kterýkoliv Kosmodisk, tak sedíte pohodlně a nic vás nebolí. Nicméně já místo často střídám; postel, zem, balkón, stůl, venkovní posezení, bazén, tráva, chata, škola, BUS / vlak či dokonce střecha.

Notebook používám na práci se vším všudy, ne pouze na cestách. Dovoluje mi být flexibilní; nemám pevnou pracovní dobu a mnohdy mám nutkání a potřebu mít možnost pracovat všude. Takový komfort mi PC nedovolí. Jediné, co může nabídnout, je vyšší výkon a lepší multimediální základna. Nicméně já moc PC jako multimediální centrum neuznávám. Věřím, že lepší kvality zvuku i obrazu docílím přístroji k tomu stvořenými (Pioneer...), které mi nabídnou i přidanou hodnotu. Když si chci pustit film, asi by mě zdržovalo startování systému (ne, Linux není má cesta, jehovista nejsem), přihlášení se apod.. Stejně tak věřím, že větší zábavu si užiju s herní konzolí (a kamarády), než na PC.

Kooperativky on place jsou prostě lepší, než kdoví-jaký multiplayer přes net. Osobně si občas zablbneme na Wii, nicméně PS3 / XBOX 360 jsou také dobrou volbou. (Můj výběr Wii je opodstatněný; upřednostňuju zábavu před grafikou).

Díky NB mám s sebou také všechna data, která potřebuju (fotografie, editor...), i když hodně věcí již supluje iPhone nebo dříve HTC s WM.

Pro PC hovoří cena; za zlomek ceny NB (nikoliv netbooku) lze pořídit slušný PC, ale práce on air maže i tento argument.

A co vy, co upřednostňujete a hlavně z jakého důvodu?

Publikováno 24. 07. 2009 04:17, 7733× přečteno


Komentáře /20/

Martin Majling napsal:

Nazdar Lukas,, no v podstate s tebu suhlasim, tiez dak kodujem na balkone :-) ale ked mam nieco kreslit predsa je len pohodlnejsi moj iMac. pracuje sa mi na nom rychlajsie a pohodlnejsie ako na notase. ale este je jedna verzia notas pripojim k apple cinema :-)

Jasper napsal:

Já preferuju stolní PC. Využiju větší výkon, hry sem tam hraju, na práci se mi taky hodí dobrý výkon. PC mně také nabídne lepší ergonomii (jasně, k NB si taky můžeš připojit super myš, klávesnici, LCD, ale ne všude je můžeš využít). Přenositelnost nepotřebuju. Vlastní NB jsem nikdy neměl a ani po něm netoužím... :D

Márty napsal:

Já jsem si NTB pořídil kvůli škole a od té doby chodím na desktop, jen když tam rodičům něco nefunguje. Na noťas jsem si maximálně zvykl. Můžu s ním do postele, na balkon atd. Ale zase když ho mám na stole, je k němu připojena myš a externí klávesnice.

Curo napsal:

Martin Majling, Jasper: To jsem zapomněl dodat: používám externí klávesnici, myš a LCD (LCD jen když pracuju u stolu - grafika apod.)

Adam napsal:

No 5let jsem měl notebook, super věc, tedka jsem si koupil stolni PC a 24monitor a jsem spokojeny, co se týče výkonu ,ale proste 5let na notebook se neda zapomenout :-D stale ho navtevuji

JannBaill napsal:

Jsem všemi deseti pro notebook :). Hlavní důvod je přenositelnost, i když je to víceméně jenom přenášení mezi stolem a postelí a k výkonu - zatím se mi podařilo rozjet všechno, co jsem chtěl, takže asi tak :)... Myš, klávesnici a externí monitor beru jako samozřejmost.

Kobi napsal:

Kdybych nemusel co měsíc reklamovat notebook, byl by můj názor jasný...

Ondra (wizi) napsal:

Podpořím Lukáše a hlasuji pro notebook. Také jsem jeden koupil. :-)

Curo napsal:

WiZi: hele, kdo se nám to zde angažoval a prezentoval :) Zdravím starého kamaráda :)

Ondra (wizi) napsal:

Starý, ale ne věkem, kamarád se mrkl na to co kutíš a píšeš. A dík za nenápadnou zmínku o mé osobě ve tvé historii...

Curo napsal:

WiZi: Popravdě jsem při psaní toho textu přemýšlel, zda-li se někdy ozveš, že jsi to četl :) Jsem rád, že ano.

Hrach napsal:

To je ta zmínka? :D "kde jsem se díky kamarádovi seznámil se základy tvorby internetových stránek"?

Ondra (wizi) napsal:

HRACH: Ano, to je ono. A od té doby je z něj guru v této oblasti ;-)

Ondřej Vašíček napsal:

Tož je práce a práce :) Vysedávat po balkénech, střechách, trávnících, vlacích a bordelech je sice tuze hezká věc, ale ze zkušenosti se to absolutně nedá vyrovnat pracovnímu místu s pořádnou židlí, klávesnicí a myší a hlavně pořádně velkým monitorem, kde velké rozlišení hraje prim.    Pokud je někdo student nebo hodně cestuje nebo to potřebuje k práci, je notebook jednoznačná volba, popřípadě bonus k PC, ale pokud pracuji převážně na jednom místě, mohl bych tu vyjmenovat deset závažných důvodů, proč je PC lepší jak NB. Dělat to nebudu, stačí si přečíst Ráďu, ke kterému se tu tak snažlivě stavíš do opozice, což chválím ;-)

Ondřej Vašíček napsal:

V kostce řečeno - nemůžeš říct že jedno je lepší nebo horší - každé je prostě cíleno pro jinou skupinu a tam taky dobře slouží.

BigLebowski napsal:

Taky už používám jen notebook...    K jeho nevýhodám bych ale ještě připočítal vliv na zdraví. Bolí z něj záda (řešení je asi externí klávesnice, monitor...) a taky není dobré mít ho "na nohách", to teplo není prý dobré pro (spermie, neplodnost). Řešením by asi byla nějaká podložka.    Řešíte tyhle věci? Popřípadě jakým způsobem?

Curo napsal:

BigLebowski: používám externí klávesnici, myš a monitor, NB tedy slouží jako jakási mobilní pracovní stanice.    Pokud ho už mám na nohou, jak píšeš, používám dřevěnou podložku nebo takový stolek na dvou nohách, co se prodává přímo právě na postel :). Teplo pak nezpůsobuje případnou neplodnost a ani nepálí...

tanned88 napsal:

Noteblok je jasná volba. Hlavně díky tomu, že na intr plecháče nepřenesu :) Ale až na těch pár Kg na víc, které musím tahat na rameni. Oblečení, učebnice, repro, NB.. Ta taška má snad tunu xD

Zdeněk Topič napsal:

Rozhodně notebook. Stolní PC nevlastním už mnoho let a ani po tom netoužím. Jasně, občas mám slabou chvilku, když vyjde nějaká ta nová hra, ale to zase rychle přejde.  Na notebooku je pro mě důležitá hlavně přenositelnost. Potřebuji svá data doma, ve škole, na intru, někdy i ve vlaku, ale tam se raději věnuji novým filmům či seriálům :)

Miky napsal:

Éra přenášení notebooku už pomalu končí. Naštěstí. Synchronizace mezi různými periferiemi vítězí. V ideálním případě je dobré mít obojí, NTB i PC. Pokud si vybrat tak NTB, jelikož připojením externího monitoru vyřešíme hlavní nedostatek. A výkon? Jakýkoliv výpočetní výkon se dá využít na 100%. Ten grafický většinou pro hry. Hry z PC ustupují na konzole, tak proč si na ně pořizovat PC? Téměř všechny si můžu zahrát na NTB s vysokými detaily. Takže kvůli hrám PC nebrat.

Přidat názor

  • Opak léta je…?