Film Harry Potter

Byl pozdní večer, žádný máj a ke čtení byl to právě čas. Pustil jsem se do čtení prvního dílu Harryho pottera. (bez spoilerů, bez konce)

Hned první díl mě chytl - mírně pohádka, stejně jako Hobit od J. R. R. Tolkiena, ale velmi poutavý příběh, vypracované charaktery hlavních postav a všudypřítomná nevědomost. Během 2 dnů jsem tak přečetl všechny díly až na poslední.

Včera jsem byl v kině na předposledním filmu Harryho Pottera, který mě mimo jiné trošku zklamal tím, že spousta věcí byla prezentována jinak, než ve knížce - a hlavně Snape se ve filmu ukázal odlišně, jak v knižní předloze - de facto byla jeho tajemnost během jedné vteřiny ta-tam. Když pominu některé hodně odfláknuté efekty, které pečlivě sleduju (spadlý most - žádné vlny, jeden stín při svícení 2 hůlkami...) a trošku odfláknutý dabing (originál v okolí nebyl), který nesouhlasil s originálním zněním (tónem např.), jedná se veskrze o dobrý film, který však postrádal nějakou delší akci, 90% věcí se vůbec ve filmu neobjevilo (místo toho pubertální výlevy Rona) a klíčové momenty filmu byly hodně ustřihnuty.

Na to, že má film 2 a půl hodiny, tak do něj režisér dal opravdové minimum; neuvidíte zkoušky, neuvidíte jednotlivé koleje, oblíbené postavy dostaly minimum prostoru, neuvidíte Harryho se přemisťovat, kouzlit Patrona, ministerstvo, Věštce a některé klíčové momenty byly zcela změněny. Zapomněno bylo i na jednotlivé učitele a jejich hodiny, jedinný předmět ve filmu ukázaný jsou tak letvary a kromě hlavní 3ky a "zlého" Malfoye neuvidítě ani jeho zlé kamarády, ani ostatní (Nevilla...).

Film byl tedy spíše zklamáním, i když byl pěkný.

Nyní se začtu do dílu posledního, abych konečně věděl, jak to celé skončí. Prosím, nepište do komentářů, jak to dopadne, nekažte mi můj ojedinělý čtenářský zážitek.

Publikováno 20. 07. 2009 02:51, 5843× přečteno


Komentáře /8/

David napsal:

Včera jsem taky dočetl poslední díl knihy. Ani jsem netušil jak mě to chytne. Příběh je prostě vybroušený a perfektní.

Chrasty napsal:

Taky jsem včera byl v kině mrknout se na film, knihu jsem ještě nečetl (ale mám to v plánu, až dočtu sérii knih od L. K. Hamilton). Film se mi celkem líbil, i když bych si ho určitě dal radši v originále s titulky. Taky mi tam chybělo víc akce a trošku se mi nezdálo, jak dospělé postavy řeší problémy, které řešily:)

Hrach napsal:

Nj, zítra jdu na to :D a ty mi tu vyjmenuješ všechny chyby filmu. Jinak sem to přečetl už dávno, četl jsem hned od začátku.. :)

Kobi napsal:

V Palace Cinemas v Brně ani jedna otitulkovaná verze, docela mě serou. Jinak ono převést 600 stran je fakt těžký, a režisér, bych řekl, že má to nejposlednější slovo za producentama a výkonejma producentama co nakonec ve filmu zůstane.

Kobi napsal:

EDIT: samozřejme bohužel, protože Yates je fakt dobrej režisér (HP5 můj nejoblíbenější po HP3)

Lukáš Chadraba napsal:

Četl jsem jen první díl celé série před třemi lety a pořád mám v plánu přečíst další díly. Nejsi jediný, kdo tohle píše...i kritikům, kteří knihu nečetli se to nelíbí.

Jasper napsal:

Já jsem zatím té Potter mánii nějak nepřišel na chuť, ale třeba se to časem změní :D

Curo napsal:

David: Akorát ho čtu a je skvělý, prostě chytlavý...    Kobi: Palace Cinemas se chová zajímavě, měli verzi s titulkami v nabídce, pak ji stáhli, před pár dny (sobota) ji měli zase v nabídce, nyní tam už zase není, nerozumím tomu. (Vše Špalíček).    Jasper: máš-li rád fantasii, je to hodně dobré čtení. Není to o Potter mánii, ale o tom, že ty knihy jsou fakt dobře napsány.

Přidat názor

  • Opak léta je…?