Proč jsem přešel na iPhone

Psal se rok 2006 a já si koupil první MDA: HTC TyTN - skvělý chytrý telefon s HW klávesnicí a operačním systémem Windows Mobile; bylo to skvělé. Po nějaké době jsem přešel na HTC TyTN II Kaiser, bylo to ještě lepší a o rok později na HTC Diamond a to bylo nejlepší - konečně MDA, které vypadalo jako mobil (rozměrově), jenže...

Vrátím se trošku zpět, HTC jsem si koupil tehdy díky skvělým referencím hlavně od Radka Hulána, který hanil APPLE, že ten jejich mobil nic neumí (a já mu tehdy bláhově věřil). Později jsem si koupil iPod touch (který nyní prodávám), který je totožný s iPhonem, jen neobsahuje GSM služby, mikrofon a fotoaparát. A tehdy jsem poznal, jak nám všem Radek Hulán lže a mlží. Jak by řekl David, RH prostě trpí, protože je zaměstnancem Microsoftu a tedy musí prezentovat jeho produkty a s tím snášet i utrpení s tím spojená :).

HTC obecně vyrábí luxusní telefony, opravdu špičkové a moc se mi líbí. Jedinou vadou (pro mě) na kráse je jeho OS od Microsoftu [MS]: Windows Mobile [WM]. Bohužel, MS zde zaspal dobu a jeho mobilní verze Windows jsou trošku složitější. Nebýt HTC a jejich TouchFLO a vývojářů z XDA Developers, tak bych asi tak dlouho u HTC nezůstal. Ale zpět k tématu. iPhone jsem si chtěl obstarat již dávno, ale chyběla mě tam jedna zásadní funkce (kromě copy & paste tedy), a to sdílení připojení k internetu (mobil -> notebook). U WM to šlo, vše tak nějak fungovalo, takže jsem byl spokojený. Nicméně přišel APPLE a jeho OS 3.0, kde je sdílení internetu již obsaženo a to byl důvod ke změně, i stalo se během pár dní :).

APPLE prostě umí, kdo nezkusil, nepochopí. Není to o APPLE mánii, sám jsem spokojeným uživatelem OS Windows Vista, byl jsem spokojeným uživatelem XPček, používám HW od MS (klávesnice, myš), proti Microsoftu nic nemám. Ale u WM MS prostě spí. jeho plánovaná verze WM 6.5 je pořád jen záplatou, chce to nový systém - od začátku celý přepsat. Nevím, jací vývojáři na WM pracují, ale asi to budou řádní dinosauři. (jeden za všechny: máte-li vypnut zvuk, budík se nespustí; musíte mít zaplý zvuk aby se budík zapnul a snažil se vás probudit (a pokud se mu nepodaří vás probudit, tak na to kašle, už se nepřipomene)

U WM je třeba jedné věci: stylusu. Rukou budete hrát olympijské hry s neučitým výsledkem, kdežto iPhone / iPod je prostě jednoduše ovladatelný telefon (pozor, to neznamená, že je pro jednoduché lidi), velmi intuitivní a velmi krásný. Donedávna nebyl WM ani nativně počeštěn a češtinu vyráběla externí firma (za příplatek). Kdyby MS na svém OS zapracoval (ale opravdu zapracoval), mohl by... alespoň konkurovat.

Co je na iPhone skvělé:

  • synchronizovat vše s Outlookem (kontakty, emaily, účty, kalendář, úkoly...), fotografie i hudbu
  • nativní aplikace Google Maps vč. navigace, plánování trasy (GPS / hledání)
  • vše nastavitelné prsty, rychle a jednoduše
  • stovky aplikací na App Store (i zdarma)
  • všechny aplikace mají stejné GUI (grafické uživatelské rozhraní), víte kde co je, protože pozice tlačítek se nemění (politika a podmínky APPLE)
  • lze jej opravit doma, set (celý obal) stojí cca litr vč. nářadí :)

Co na iPhone není tak skvělé:

  • nestandardní konektor (uvítal bych miniUSB, které je dnes jakýmsi standardem)

Nic víc už asi vytknout nelze, protože vše bylo opraveno / doplněno v aktuální verzi OS 3.0 (copy & paste, MMS, sdílení internetu, čeština, vypnutí doplňování textu...).

Nyní sem dopíšu pár tipů, které jsem posbíral (díky @hanysrr, @pavelkralicek, @ert, @AdamVyborny, @madciapka):

  • ikonky, co jsou na ploše a nejsou přidány uživatelem, nelze odstranit. Odstranit lze pouze aplikace, které si tam doplníte sami. Můžete nicméně tyto aplikace přesunout (podržením prstu nad jednou z ikonem; zatřepou se) na druhou stránku (dáte ji úplně na kraj); takto si můžete aplikace, které nechcete mít na ploše, skrýt, aby nebyly na očích :)
  • internet by měl být povolen automaticky operátorem, který sám daný mobil nastaví po vložení SIM karty. Pokud se tak nestane, můžete si nastavit údaje manuálně na stránkách vašeho operátora. Ve většině případů však bude vše ready
  • chcete-li sdílet internet (iPhone -> NB / PC), je třeba zadat přímo z iPhone (v prohlížeči Safari) adresu help.benm.at, klikněte na Mobileconfigs, poté vyberte vaši zemi (ČR) a poté operátora (O2 / T-Mobile). Následně klikněte na Instalovat. Vypněte a zapněte iPhone. Nyní uvidíte v Nastavení -> Obecné -> Síť dole položku "Sdílení internetu", kde si můžete zapnout sdílení trvale, tedy kdykoliv, když propojíte iPhone s NB / PC. Připojení lze realizovat pomocí kabelu nebo pomocí BT. Je možné, že vám nyní nepůjdou MMS posílat, řešení je opět jednoduché, jděte do Nastavení -> Obecné -> Síť -> Mobilní datová síť a u třetí tabulky "MMS" je uvedeno "APN: internet", to opravte z "internet" na "mms". Nyní by již mělo být vše v pořádku, nic ostatní není třeba měnit. (kompletní návod vč. obrázků)
  • jedete-li do zahraničí, není dobré mít povolená data (roaming), jinak se nedoplatíte (vím o čem mluvím, 6.300 Kč ze Slovenska). To lze nastavit v Nastavení -> Obecné -> Síť  a zde položka "Datový roaming" - je-li vyplý, nebudou se tahat data při roamingu. Při vypnutí celého GSM je zde "Letový režim" přímo v Nastavení
  • chcete-li jiné obrázky (tapety), je možné je pořídit foťákem, nebo nakopírováním obrázků do iPhone. Dvě možnosti: v nastavení iTunes (klik na iPhone, záložka Obrázky) si nastavíte složku, se kterou má iPhone sychronizovat obrázky (je dobré si vytvořit novou složku a do ní dávat fotky a obrázky, které chcete mít v iPhone, při každé synchronizaci se tak přenesou tyto fotky do iPhona) a druhá možnost: při připojení iPhone k PC kabelem máte (Tento počítač) zpřístupněnou paměť (jako externí zařízení), kam jednoduše fotku nakopírujete.
  • pro Twitter na iPhone doporučuji aplikaci TwitterFon (k dispozici jako Free i placená s více možnostmi) - berte placenou; podpoříte jeho vývoj, autory a budete mít spokojenější život, že ste si nekoupili místo toho jedny hranolky :). Zatřepáním iPhonem při spuštěné aplikaci provede refresh (update)
  • jako další aplikace, které využívám z iPodu, doporučuji Flashlight, což je baterka (dobře svítí v noci při toulkách v temných uličkách :) ) a při čekání na BUS Sudoku :)
  • zobrazení sítě je znázorněno vedle Operátora vlevo nahoře; tečka znamená GPRS, "E" značí EDGE a "3G" značí UMTS.
  • zatřepáním iPhonem při přehrávání hudby se spustí další (náhodná) písnička. Nemusíte tedy odblokovávat iPhone a klikat na další skladbu :)
  • od verze OS 3.0 se překlápí (natáčí) více aplikací, je dobré toho využívat (90°), protože se použije širší klávesnice a psaní je snažší (např. poznámky...)
  • dvojitým zmáčkutím hl. tlačítka se spustí vyhledávání / fotoaparát / iPod.. nastavitelné (mám nastaveno foťák k rychlému přístupu k fotkám)
  • iPhone má GPS, využívá ho např. Google Maps (který umí zjistit polohu i dle signálu GSM), také TwitterFon nebo můžete při focení k fotce uložit otisk, kde jste fotku pořídili

Na závěr: chcete-li mobilní internet, doporučuji O2, kde stojí mobilní net 150 Kč měsíčně (lze samostatně), neomezený (u UMTS, omezení začne platit až od září :) - zatím není datový limit vůbec aplikován) a v Brně a Praze jede net téměř 1MB, což je solidní.

Shrnutí: HTC vyrábí výborné telefony, které vydrží, nicméně Windows Mobile je opravdu systém pro hodně velké dioptriky a dokud s ním MS něco neudělá, zbytečné ztrácí (jakoukoliv) pozici na trhu.

TIP: nejste-li přesvědčeni o koupi iPhona, doporučím vám Davídka, který vám udělá názornou přednášku a opravdu neodoláte :).

Publikováno 15. 07. 2009 01:42, 13571× přečteno


Komentáře /34/

MichalValasek napsal:

Na tvrde zapinanie/vypinanie 3G, pripadne EDGE ci inych prenosov existuje sikovna utilitka BossPrefs.    http://www.appleiphoneschool.com/2008/04/08/bossprefs-v162/

Radek Hulán napsal:

Zase logická chyba a demagogie "pomatence". :)    Koupil sis, stejně jako David, telefon s 2.8" displejem, který NENÍ určen na ovládání prstem a vyvozuješ z toho závěry pro zcela jiná zařízení.    Touch HD má displej lepší než iPhone (3.8" 800x480 vs 3.5" 320x480) a ovládá se tudíž LÉPE než cokoliv jiného.

David Grudl napsal:

Lukáši, po tom co jsem četl o Androidech už nejsem přesvědčen, že HTC vyrábí zas tak dobrý HW a chyba je jen na straně Windows Mobile. On ani ten HW nebude (alespoň ve srovnání s iPod/iPhone) tak slavný.

Keff napsal:

"WM je třeba jedné věci: stylusu" - to jo, ale jen u PPC, WM Smartphone má ovládání vychytané pro jednu ruku za chůze/v kapse - a za cokoliv bez hromady hw tlačítek bych smartphone zase nevyměnil já :).    Docela mě mrzí, že MS nepřenesl vychytané klávesové ovládání bez nutnosti doteku displeje i na PPC, už jsem párkrát o upgardu na touchscreen přemýšlel, ale vždycky jsem se zarazil u toho, kolik strefení stylusem do malých oblastí potřebuju pro funkce, které u smartphonu používám jednou rukou aniž bych musel koukat na displej - a co jsem zkoušel iPhone, přijde mi, že na svém starém samsung blackjacku pořád napíšu libovolný text rychleji naž na iPhonu :/.    Takže si každý musí vybrat co mu vyhovuje, ještě že je na trhu tolik možností :).

Martin Janiczek napsal:

Větší rozlišení a úhlopříčka nemusí vždycky znamenat lepší ovládání.

Keff napsal:

Ale jinak ten přechod chápu, ovládání prsty na rezistivním displeji je všechno jen ne lehké a přirozené, a kapacitivní displeje zatím MS a jeho výrobci HW ignorují, takže na prstění tu opravdu zbývá jen iPhone :).

L. napsal:

Ach ty demagóg bolevický. Mám navigáciu s WM s 4.3" displejom a nastaviť dátum bez pera je pôrod.  Touch HD možno má lepší samotný display, ale hardvér to rozlíšenie stíha len veľmi ťažko a ovládanie prstom je len zlý vtip. Čo si v uvedomí každý neštastník ktorý na tom klenote skúsi nastaviť alarm.

Roman Pištěk napsal:

Já naopak vidím logickou chybu v tvrzení "jelikož 3.8" je víc, jak 3.5", je ovládání LEPŠÍ" :-)

L. napsal:

Najlepšie je že ten nezmysel postuje do všetkých diskusií. Pričom veľkosť uhlopriečky je len jeden faktor a ostatné - oveľa podstatnejšie, ako OS a typ dotykového snímača úplne ignoruje. Odborník sa nezaprie.

Curo napsal:

Radek Hulán: Nejsem si zcela jist, jaké výhody má použití vyššího rozlišení, když je úhlopříčka stejná v souvislosti s pohodlností ovládání.    Keff: V článku se samozřejmě (dle vyjmenovaných typů telefonů) zaměřuji na primárně dotykově ovládané, tedy bez HW tlačítek na většinu f-cí.    Prostě se mi ještě nikdy nestalo, že bych CHTĚL použít stylus, naopak - musel jsem, bohužel. Přiznávám, pohybuju se v jiných kruzích, ale nikdo z mého okolí stylus rádo nemá a rád, opravdu rád, bych poznal člověka, co jej používá proto, že chce...    HTC Touch HD má asi lepší display, ale nic to nemění na faktu použitelnosti telefonu v reálném prostředí.    David Grudl: vycházel jsem ze svých zkušeností s telefony od HTC, po stránce zpracování jsem byl spokojen. Ale srovnat HTC a iPod/iPhone opravdu moc dobře nejde :).    A pokud má telefon dotykové ovládání jen jako "fičurku" na náhodné volání z kapsy či náhodné přijatí hovoru, když někdo volá, tak takový telefon nepotřebuji.

asshole napsal:

"Ale srovnat HTC a iPod/iPhone opravdu moc dobře nejde :)" - LCH    Tak proč se o to v článku vůbec pokoušíš? :) Pokud srovnáváš nesrovnatelné, proč tedy iPhone nesrovnáš i s Nokií 3310? :)

Curo napsal:

asshole: protože jsem komentoval HW a kvalitu jeho zpracování jako reakci na Davidův příspěvek, v článku jsem kvalitu zpracování nijak neporovnával. Doporučuji přečíst znova :).

ERT napsal:

jen zatřepání iPhonem na změnu skladby nestačí, musí se 2klikem na spodní tlačítko pustit mod hudby

Radek Hulán napsal:

"Nejsem si zcela jist, jaké výhody má použití vyššího rozlišení, když je úhlopříčka stejná v souvislosti s pohodlností ovládání" .... jenže ona (ta úhlopříčka) není stejná. Asi ti to ušlo, ale existuje hromada WM zařízení s úhlopříčkou výrazně větší než 2.8".    Takový Touch HD s WM a TouchFlo má 3.8" úhlopříčku a veškeré ovládací prvky dokonale předimenzované na snadné ovládání prstem.    Takto to vypadá:  http://smartmania.mobilmania.cz/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=1190    Ovládá se to dokonale a nemá to omezení Apple zmetků.    Tato demogogie lidí, kteří vyzkouší 2.8" WM a pak řvou, že na to potřebují stylus, je fakt úsměvná.    WM dobře ovladatelná prstem je WM s TouchFlo od HTC a displejem 3.8" či podobným (3.6", atd. u jiných modelů než Touch HD). Ta se ovládají prstem báječně a nepotřebují stylus.    OSobně jen nechápu, proč je toto potřeba vysvětlovat jinak inteligetním lidem. Že by to vedro z některých dělalo idioty?

Petr Stohwasser napsal:

Pár postřehu pomatence (mě):    Aby bylo jasno, nejprve jsem vlastnil HTC TyTN II, pak HTC Touch HD a nyní iPhone.    Srovnání Touch HD a iPhone je následující:    Touch HD má určitě větší a krásnější displej, avšak ovladatelnost oproti iPhonu je mnohem horší. Dotykový displej nereaguje až zas tak přesně a napsaní SMSky je peklo. Psaní SMS u iPhonu je pak oproti Touch HD slast. Co mi nejvíce vadi u iPhonu je chybějící multitasking, Push notifikacím jsem nějak nepřišel na chuť.    Co se týká prohlížeče, Safari je první použitelný prohlížeč na mobilu. Iris browser (pro WM) se mu nevyrovná.    Instalace aplikací přes iTunes je pak taky paráda. Prostě skoro o nic se nemusím starat. A že mi Apple něco diktuje? No a, je to pohodlné, a když nechci, tak to používat nemusím, telefon si přeci můžu koupit jiný. Navíc nejsem 16letý usoplenec, abych se pořád v něčem vrtal.  

Rek napsal:

L.: Mam HTC HD s romkou z Diamonda2 a alarm nastavim NAPROSTO V POHODE pres touchFLO...vychladni chlapce :)

Rek napsal:

Petr Stohwasser: kdyz si do HD nahrajes FingerKeyboard tak je psani na HD lepsi jak na iPhonu, zkousel si to?

Petr Stohwasser napsal:

Rek:    Ne, je zdarma? Proč musím pro pohodlné psaní něco instalovat? A co prohlížeč? Taky existuje nějaký, který se na WM dá používat a já nečekám věčnost než se překreslí obraz?    Žijete ve vězení zvané WM jen abyste mohli říkat, jak jste svobodní...

L. napsal:

Rek: Ukľudni sa. Tak v HTC naimplementovali ďalšiu obrazovku. Hurá. Ešte ich aj tak zostalo kopec pôvodných. Vrátane všetkých 3rd party programov.    Hulan: Keď je Windows Mobile GUI také skvelé, načo potom výrobcovia smartphonov všetky najčastejšie používané časti krvopotne prepisujú aby sa s tým ako tak dalo pracovať?    A hlavne sa snažíš presvieďčať ľudí o niečom čo vyskúšali a zistili že to jednoducho nie je pravda? Mám Mio C520 - 480x320 na 4.3 a každá obrazovka s WM GUI je bez stylusu utrpenie.    Asi si trochu natrvdlý, pomaly na to snáď už máš aj vek, ale veľkosť GUI prvkov nie je jediná vec čo rozhoduje. WM a iPhone OS sú svety úplne rôznych UI paradigm. Na iPhone nenájdeš scrollbar, checkbox, combobox a podobné radosti. Spoty 3x3 mm (dobre, 4x4 na touch pro, nech nežeriem) sú len čerešna na torte.    jak-me-napalilo-htc-a-microsoft na Dávidovom blogu si určite čítal. Pravdepodobne máš mentálny blog čokoľvek z toho článku absorbovať, ale skús si ho pár krat pomaly prečítať. Možno niečo prejde dnu.    Všetci sú blázni, iba ty si lietadlo...

L. napsal:

autorovi blogu odporúčam dať k pridávaniu komentárov varovanie že na formátovanie treba použiť html...

Rek napsal:

Petr Stohwasser: ano je zdarma a da se krasne uspusobit potrebam kohokoliv...bindovani klaves, nekolik barevsnych schemat, mnoho jazykovych mutaci...nevim v cem je problem. V instalaci, ktera zabere 10sekund?    L. jsem naprosto v klidu, HTC implementovali novou obrazovku, Apple pridal copy&paste....nechovej se jak dite, kteremu jsem slapnul na hrad s pisku...

Rek napsal:

*Z pisku

L. napsal:

Rek: Copy & paste som mal dosť dávno pred fw 3.0. Ono aj na iPhone sú 3rd party vylepšenia. Mne osobne si ukradnutý, s vychladnutím si začal ty.  <br/>  Btw. Ani desať softvérových klávesníc ti nenahradí kapacitný displej.

L. napsal:

Tak to by ma celkom zaujímalo ako sa tu dá spraviť nový riadok. HTML to zaescapuje, CR ignoruje...

Hrach napsal:

Konečně padla ta nejzásadnější informace - kapacitní displej - to je ten rozdíl.

Rek napsal:

Super! Muzete si zvetsit fotky roztahnutim dvouma prstama :) udelam to same tahnutim obloucku prstu...boze to je zas diskuze...

L. napsal:

Rek: Tak ty si iPhone zrejme ešte v rukách nemal, inak by ti bolo jasné že tou poznámkou nenarážam na multi touch.

Rek napsal:

uz me to nebavi...iphone jsem v ruce mel...preju ti ho...jdu delat neco konstruktivniho :)

Curo napsal:

Klucí, neperte se. Kdyžtak se můžeme sejít někde v hospůdce a poklábosit, Davíd se jistě rád přidá :).    Radek Hulán: Zkoušel jsem i Touch HD a pořád to není ono. Navíc samotné TouchFLO není také bez chyby (zprávy), psaní zpráv také není nijak příjemné, nevidíte, co píšete a navíc pole pro psaní zabere hodně místa z archivu zpráv.    L.: tykej prosím.    Rek: psaní na WM nemůže být lepší, než na iPhone, už díky kapacitnímu displayi, kterému se všichni výrobci - HTC vč. - zatím brání...    A zrovna prohlížení fotek je nesrovnatelné na iPhone oproti zařízení s tlakovým displayem :).

Milf napsal:

Vítej v klubu a gratuluji, dobrá volba.

Miisha napsal:

Dost dlouho jsem používal WM zařízení - od verzí kdy to ještě bylo PocketPC (první byla monochromatická Cassiopeia s Windows CE 2) až po verze řady 6. Měl jsem to vyňuňané, každou chvíli jsem sledoval trendy na XDA-Developers, dolaďoval přehrával a ladil ROMky v báječných "kuchyních", nacházel stále lepší náhrady klávesnic a další prima software na internetu. Už jsem věděl, kdy je třeba restartovat zařízení (a oceňoval praktické tlačítko reset) a kdy jen vypnout a zapnout telefonní modul, když se nedařilo vytočit GPRS, mezi kamarády jsem platil za experta. Byl jsem vcelku spokojený uživatel, i když některé věci mě štvaly a některé bylo třeba řešit trošku jinak než bych si představoval.  A pak jsem si pořídil iPhone. A najednou jsem zjistil, že mě baví i jen samotné používání. Naopak jsem zjistil, že hledání vhodné ROMky zas taková legrace nebyla. Že odezva telefonu na mou akci může být téměř okamžitá. A překreslení při otočení displeje taky. Že aplikace nemusím hledat po celém internetu. Že nemusím mít editor registrů a správce procesů. Že restartovat nemusím vůbec, dokonce ani když chci vyndat SIMku. Že když chci něco udělat na internetu tak nemířím automaticky k velkému PeCku, ale pohodlně to zvládnu z mobilu, včetně bankovnictví.  Tak jsem spokojen s iPhone. Nějaké výhrady sice mám, ale když se podívám zpět, tak jsou to takové malichernosti, že nestojí za řeč. Mezi kamarády už asi nejsem za takového experta.  A pokud by mě někdo chtěl označit za pomatence, ovci či puberťáka, jen proto, že používám něco jiného než on, nedejbože člověk který nerozlišuje nic mezi adorovat a nenávidět, tak si z toho nic dělat nebudu.

emmacore napsal:

WM pouzivam od WinCE 2.11. Z HTC som mal prvy Touch a teraz Touch Diamond. K druhemu som sa dostal tak, ze sa mi rozpadol prvy telefon a v ramci zaruky som si mohol vybrat dalsi. Ten sa po roku asi tiez rozpadne - prestavaju fungovat smerove tlacidla, dotykovy displej je uplne naprd - telefon mi sam prijima alebo odmieta hovory vo vrecku alebo ked ho vyberam z puzdra. Kedysi som sa vytesoval, ze na WM si mozem vsetko nastavit, nainstalovat nove aplikacie a pod. Teraz na to uz nemam cas a chcem telefon, ktory bude fungovat bez tweakovania, bude rychly a vydrzi nosenie vo vrecku nohavic. Ked sa mi rozbije Diamond, dam este jednu sancu WM a kupim nejaky Samsung. Ale potom asi fakt prejdem na iPhone.

autobus napsal:

Nechci Radkovi Hulánovi kazit radost, ale mám HTC Touch Pro a už nikdy, opakuji NIKDY ten krám od HTC nechci, a to ani za darmo. Je to docela dost drahej spouštěč pro TomTom (na nic jiného to použitelné není a kdybych to neplatil z vlastní kapsy, tak už jsem s tím aspoň desetkrát třískl a zeď).

Adam napsal:

CURO- prosim řeknes mi kde si iPhone kupoval ?

Přidat názor

  • Opak léta je…?