Jak to Microsoft posral

Byla doba, kdy byl APPLE kritizován za to, že je příliš uzavřený, že omezuje vývojáře a že mobilní operační systém Microsoftu Windows Mobile je neohrabaný a instalace aplikací na něj těžkopádná.

iPhone (iPod) má mobilní operační systém založený na OSX a nabízí stahování aplikací (Apps) jak prostřednictvím počítače (skrze iTunes), tak přímo z iPhone jedním klikem. U Windows Mobile (WM) byla situace trošku jiná; aplikace šlo stahovat z internetu oddkukoliv a nainstalovali jste si danou aplikaci skrze počítač (daný program se synchronizoval se zařízením s WM pomocí ActiveSynch) nebo stažením CAB souboru a instalaci jste mohli provést na svém zařízení.

Žádná centralizovaná databáze Apps však nebyla pro WM dostupná a velmi uživatelům WM chyběla (alespoň těm, kteří někdy okusili prostředí iPhone). Ti, co jej nezkusili, hovořili (a stále hovoří) o tom, jak je APPLE uzavřený, že je nutné aplikace stahovat skrze iTunes (není), že se musí za aplikace platit (nemusí) a že je pouze velmi omezený počet aplikací (matematicky zde existuje konečná řada).

Po dlouhých letech boje přišel Microsoft se svým Microsoft Marketplace, který by měl nabídnout uživatelům WM aplikace centralizované, na jednom místě (alternativně), nebo-li své aplikace zde můžete mít a nemusíte.

Nicméně zde MS udělal svoji smrtelnou chybu; nejen, že chce roční poplatek 99$ (stejně jako Apple) za umístnění aplikace do systému, dále 30% z ceny programu, ale také chce dalších 99$ za každou aplikaci, kterou tam vývojář umístní a to i v případě, že se bude jednat o aplikaci distribuovanou vývojářem zdarma. Stejně jako u Apple, každý program je schvalován, dojde-li však při procesu schvalování k odmítnutí programu a jeho umístnění do systému, zaplacené peníze (99$ za umístnění aplikace) vám Microsoft nevrátí. Ve výsledku tedy platíte za každý schvalovací proces dané aplikace. V reálu: pokud vaše aplikace nebude 2x schválena a napotřetí se to již povede (kdy odstraníte neduhy, co se Microsoftu nelíbí), zaplatíte za umístnění (i freeware) aplikace bezmála 300$.

Další častou chybou Microsoftu je jejich systém přístupu dle geolokace. Pro nás Čechy není aplikace dostupná (prozatím můžeme stahovat jen freeware aplikace), avšak naši čeští vývojáři nebudou mít k Microsoft Marketplace přístup vůbec. O tom, že MS Marketplace bude dostupný jen pro nové mobilní telefony s WM 6.5 se už nemá cenu ani zmiňovat.

Místo toho, aby Microsoft ukázal, jak je AppStore špatný, uzavřený a a nepřátelský, tak se ukázal jako pravý Ďábel.

A co uživatelé WM? "To je skvělé!", "Omezení jsou třeba", "Aspoň tam budou jen kvalitní aplikace" ... Nebudu zde ani psát, co říkali před pár týdny na AppStore, protože to říkají o něm dodnes*, i přesto, jak se k nim Microsoft aktuálně zachoval. Pak že my - hrdí a šťastní držitelé našich miláčků iPhonů  :)  - jsme fanatici.

Sám jsem byl uživatelem tří generací telefonů s WM (HTC) a rozdíly jsou tak markantní, že jejich sepsání si nechám na později. Připomenu jen větu, co pronesl Stíví Ballmer na jedné nepříliš veřejné konferenci vývojářů Windows Mobile: "Windows Mobile je katastrofa, divím se, že to někdo může dnes používat".

Brzy by tu měla být WM 7, která by měla mít prostředí použitelné na naše prsty a jejich zařízení pak zřejmě přejdou na kapacitní displaye, jako je tomu nyní u iPhone, místo aktuálně používaných rezistivních. Nějaké HTC X se dočkalo konečně kvalitních reakcí, že WM na nich konečně šlape jako hodinky. Nedivím se, dané zařízení mělo 1GHz procesor a několik stovek RAM. Na takové konfiguraci by běžely i Visty...

PS: Když mi (hrdý) uživatel WM řekne: "Ale vy nemáte stylus!", nutí mě se smát :).

* Pokud daní uživatelé neumřeli, tak křičí dodnes.

 

Publikováno 02. 10. 2009 01:22, 7671× přečteno


Komentáře /7/

Zdeněk Večeřa napsal:

Ke schvalování za 90 USD... MS slibuje, že dá podrobný report, co je špatně. Snad by tedy vývojáři měli mít šanci, že dokáží napodruhé všechny problémy odladit. Poplatek je ale opravdu přehnaný, zvláště u freeware aplikací. Ale kdo ví, třeba se zvýší kvalita.

Lukáš Churý napsal:

Zdeněk Večeřa: Většinu aplikací, co jsem měl, jen upravovala samotný OS, registry... :D Tak snad se i tyto programy zlepší :)).

Zdeněk Večeřa napsal:

Lukáš Churý: Takové už ve WM 7 nebudou potřeba ;))

Rene Stein napsal:

Lukasi, clanek, ve kterem se emotivne pracuje s pojmem "posral", by sam nemel obsahovat s*cky (aka neoverene informace) v textu.:) MarketPlace neni jen pro WM 6.5, viz treba informace u Joela http://j2i.net/blogs/home/archive/2009/07/22/requirements-for-windows-mobile-6-0-and-6-1-marketplace-submissions-published.aspx  K fake vyrokum Ballmera mohu pridat vyroky fake Steva atd.  Za me je MarketPlace stale nedomysleny a predpoklada, ze po nabehu programu zacne MS uzce spolupracovat hlavne s HTC a Samsungem (s vlastnim obchodem Samsungu) na a mnoho dalsich omezeni rychle padne. Pro me je oproti Applu stale vyhodou, ze do MS Store nemusim a ze na strankach dodavatelu programu mnohdy koupim program levneji. BFU bude stasten, ze AS i s demonizovanymi caby nevidi a i u MS si uzije uzasneho jablecneho znameni, nez po prozreni prejde na Jedinou Spravnou a Puvodni Cestu vedouci do .... iTunes, ne?:)

Rene Stein napsal:

Omlouvam se za opakovane vlozeni prispevku, prohlizec mi vracel chybu...

Lukas Chury napsal:

Rene Stein: Dobre tedy, uzijeme si MP i na WM6 ;].    Asi to vypada, ze jsem APPLE fanatik, ale pravdou je, ze pouze nemam rad WM :].    PS: Nemam rad OpenSolaris :].

Rene Stein napsal:

:) V pohode, ja take nejsem WM fanatik, ale zatim mi nic jineho nevyhovuje. Fanatik nejsem uz jen proto, ze jsem se snazil premluvit manzelku, ze iPhone pro ni bude to prave, abych mel duvod poridit dalsi gadget. ;)

Přidat názor

  • Opak léta je…?