Proč nejsem na Facebooku

Sociální sítě zná dnes každý; Twitter, Facebook, LinkedIn... Twitter používám proto, že je to nejrychlejší informační kanál - jakákoliv zpráva se nejprve objeví na Twitteru, až poté na zpravodajských serverech. A vzhledem k mému zaměření stačí sledovat pár lidí z oboru a jsem v obraze. Twitter plní funkci zpravodajského kanálu na 100%.

Facebook je však jiná. Přijde mi, že Facebook je jakási sloučenina Lidé.cz, Spolužáci.cz a někdejšího xchatu. Jeho věková skupina je tedy dle mého názoru jasná: žáci a studenti. Nedokážu si představit, co tam dělají pracující a jinak vytížení lidé, co jim přináší sledovat co ostatní dělají, co hrají, jaké mají kamarády... To jsou všechno služby a cíle zmíněných xchatů apod.

 

Já vidím Facebook jako aplikaci, která bere čas a nahrazuje dnes nemoderní chat a zaobaluje ho do modrého balastu.

Proč bych měl komunikovat s lidmi přes nějakou nástěnku, když se s nimi vídám osobně? A s těmi, které osobně nevídám, tak mám jistý důvod :). Shrnutí: pro mě je Facebook zbytečná aplikace.

Publikováno 13. 07. 2009 02:47, 28376× přečteno


Komentáře /27/

Hrach napsal:

Nejsem si jistý, zda můžeš mít racionální pohled na facebook, když jsi tam v podstatě nebyl registrovaný. Facebook je stejný, jako všechny jiné služby tohoto typu. Může tě pohltit, může ti sloužit. Je to jako twitter, když budeš moc followovat, tak v podstatě nebudeš stačit ani číst, to, co chceš. Tedy, pohltí tě to. Ne, je nutné najít ten správný průnik toho co žádám a toho co nabízí. Uvedu jeden příklad, proč bych si facebook registroval znovu. Můj spolužák byl rok v Americe. Kvůli rozdílnému časovému pásmu (překvapivě) odpadá téměř komunikace po icq apod (ikdyž taky možná). O nějakém transferu obrázku, abychom se s klukama podávali už ani nemluvě. Prostě, IM ne. A co dál? Facebook v tomto přinesl obrovskou pomoc. Kdykoliv byl Tomáš někde označen, už jsme to viděli, takže sme věděli, kde na jakých výletech byl, jak se má, co dělá, psal si s námi (ať už na zeď, nebo soukromě), prostě, byli jsme v kontaktu. A takových případů je samozřejmě víc.    Ale stále tady platí, nesmí se člověk nechat pohltit. Ano, jsou tací, i mý spolužáci, kteří na FB hrají hry, vysedávají celý den, dělají si r§zné kvízy, ... atp. To je dle mě už špatné :)

Flotweg napsal:

Všechny slova jsou zbytečná, poslouchejte hlas svého srdce ..... ;-) ;Curo: A s těmi, které osobně nevídám, tak mám jistý důvod :)= a je mě hned všechno jasne.

Curo napsal:

Hrach: měl jsem tam účet, ale jak jsem psal: beru ho jako normální chat (a zatím mi to nikdy nevymluvil).    Je-li někdo na výletě, dovolené... je facebook opravdu jen hodně malá berle. Na to jsou lepší služby, jako ontheroad.to, které plní účel o řády lépe, než-li facebook :)...    Souhlasím s tím, že Twitter se může také přehoupnout přes hlavu, ale já jen beru jako zpravodajský kanál, ne jako možnost ke klábosení a Twitter se tak i překlopil sám, ač to možná původně neplánoval.    Flotweg: nesýčkuj :)

Hrach napsal:

Já mám například chat na FB vypnutý :)

asshole napsal:

Pořád nechápu, proč chceš mermomocí srovnávat Facebook a Twitter, resp. proč nacpeš Twitter všude tam, kde se bavíš o FB... Nikdo z mých kámošů, které mám na FB, chat nepoužívá, od toho mají IM.

Curo napsal:

asshole: A k čemu tedy Facebook používají? :) Aby si každý udělal svůj text inteligence? :)

asshole napsal:

Pokud chceš za každou cenu tvrdit, že facebook = místo pro plnění "textů" inteligence, pak nemá smysl se o něčem bavit

Flotweg napsal:

Než si tu všichni roztrhate občanky, nebylo by lepší se vratit k teorii : Všechny slova jsou zbytečná, poslouchejte hlas svého srdce ... - tak ne, sem to jenom zkusil ;-)

Jasper napsal:

Mně se Facebook líbí. Chat mám také vypnutý, kvízy a podobné kraviny zablokované. Jinak je to v podstatě stejné jako Twitter obohacené o fotky, videa, tagování osob na nich atd...

Curo napsal:

Jak jsem psal, uvedl jsem své důvody, proč se mi Facebook nelíbí a připadá mi zbytečný. Na galerii (>1 fotku) používám spec. galerie, výlety ontheroad.to, který má mnohem lepší systém na příjem "materiálů".    K tomu, proč je srovnávám, protože to jsou největší konkurenti. MySpace jde trošku bokem.

nikdo napsal:

I já používám Facebook, nikoliv, že by se mě líbíl či mě nějak obohacoval, ale jen kvůli tomu, že jej používají masy mých přátel... Jednoho dne stejnak Facebook skončí .. tak jako kdysi populární Myspace :) .. budoucnost vidím ve Twitteru .. Facebook považuji jako Curo naprosto za neužitečnou a zbytečnou službu ..

Flotweg napsal:

Naprosto neužitečná a zbytečná služba a i přesto tam jste, pokud si opravdu stojite za názorem, že je tak zbytečný, proč se toho nedržíte a neobcházíte ho obloukem ( přece si stojím za svým názorem a nebudu pro moře přátal ustupovat = drobátko si protiřečíš - zbytečná a neužítečná služba / jsem tam ). Je to asi takový názor, jako benzinové motory sou k ničemu ja používám naftu ??? pojdme se zamyslet, než něco vypustime ;-) co, mame na to vubec ...

nikdo napsal:

Zajímavá to reakce Flotweg, ale jaksi jste nepochopil, co jsem měl na mysli:) Facebook používám z "donucení" jen pro to abych se mohl spojit s přáteli s kterými to jinak nelze .. jinak ta služba se mě nelíbí a nebýt toho, že se nemohu spojit s přáteli jináč než za pomocí facebooku tak ji nepoužívám :)

Flotweg napsal:

Njn, něco za něco ( i když se mě nezdá, že by nebyla jiná možnost komunikace, ješte v minulém století bych tomu místy věřil, dnes NE ). Já tady na nikoho nechci útočit, ale na jednu stranu tvrdíte, že je to "jediné řešení komunikace mezi práteli" na druhé zbytečná a neužitečná služba, kde je tedy ta hranice. Osobně si myslím, že když je něco jediné řešení, tak je to prostě dobré a nemůsím používat 100% služby, ale klidně jenom 1% a těch 99% "zbytečností a mnohdy úsměvných aplikací" s čistým svědomím ignorovat. Vysvětlete statikům a jiným profesím, že excel je zbytečně zaplácaný nástrojema, když nám přece stačí vytvořit jen tabulku !! Stejná morálka panuje na facebooku a je jenom na nás, co chcem využít a co nikoli.

nikdo napsal:

To nemá smysl dále vysvětlovat .. :D Ach jo .. Víte .. Facebook je něco jako nemoc, když se někdo "nakazí" tak nic jinšího než FB neexistuje a vše ostatní ignoruje (MSN,ICQ,XFIRE) a pak .. spojte se snim .. :)

Zdeněk Večeřa napsal:

Díky Bohu za to, že lidé sociální sítě milují. Sdružujte se, bavte se, množte se :))

Hrach napsal:

Curo: přirovnání, respektive srovnání s ontheroad je zcela špatné. Ontheroad je něco, co použijo, až pojedu do ameriky na výlet na měsíc a budu projíždět krajinu, ne, když tam pojedu studovat na střední školu ;) Jednotlivé pointy by pak totiž tvořilo Housemother <-> HighSchool

Curo napsal:

Hrach: OnTheRoad.to naopak dovolují pak sledovat co děláš, kdes byl globálně (všem příslušníkům rodiny i kamarádům) není to jen na "stálé výlety" ale i na výlet na cílové místo a pak setrvání... Stejně tak dobře (doma - škola) plní f-ci email :).

Re4DeR napsal:

S článkem se stoprocentně ztotožňuji!!

Petr napsal:

Nechápu, jak můžeš považovat Twitter za konkurenci Facebooku. Facebook je služba, která udržuje v kontaktu přátelé a známé i když se nevidí každý den nebo od sebe bydlí hodně daleko. Popř. umožňuje nalézt staré známé nebo objevit nová přátelství. Jak k tomu pasuje Twitter? Vůbec nijak.

Curo napsal:

Petr: Já zde ale nic nesrovánám, uvedl jsem důvody, proč nepoužívám Facebook.    To, že používám Twitter jsem uvedl pro srovnání, proč Twitter používám (a proč Facebook ne), samotné aplikace nesrovnávám. Kdybych to neuvedl, psal byste, že nejsem sympatizantem FB ale na Twitteru jsem :).    Obě jsou to sociální sítě, to je to, co mají společné. Víc jsem zde nesrovnával. Nehledejte tam něco, co tam prostě není.

Yetty napsal:

Souhlasím, Facebook je mi také proti srsti. Spíš než užitečnou pomůcku ho vidím jako nástroj, který lidi oblbuje na tolik, že přestanou rozumět tomu, co je to normální komunikace.

RePRO napsal:

Nečtu to, co sem napsali ostatní, ale vím, že Twitter a Facebook je naprosto stejná služba. ;)

Mona napsal:

Zbytečná ztráta času....navíc, nejsem exhibicionistka:o)

Ľjubošiši napsal:

Ty si debl... ked si píšeš cez nástenku a si naFB tak sa toho dozvieš omnoho viac a možno stretneš ludí ktorých s roky nevidel. A že facebook je len pre deti a študentov?? Mam sice en trinast ale aj tie najcernejsie ocve najvacsi looseri a bifloši z našej triedy sú na facebooku a od nich by to človek nečakal... a ďalej aby si bol v obraze tak sa tam niekdy pozri pretože na facebooku je hromada dospelých moja mama (36) moj foter (37) moja prateta (54). Nechcem byť zlí, ae toto je moj nazor a stojm si za nim. A kked ty jedine co vies o FB ze je tam chat a nástenka tak si na tom dosť biedne!!!    Pekný deň =D

Talita napsal:

Zdravím. :-)    Nechci nikoho kritizovat, ani vstupovat do vaší rádoby hádky. Ale musím. :-D    Přijde mi, že před nějakým časem byl hit všech médii a ostatních - nadávat na facebook, tím pádem se zhnusil téměř veškerému staršímu osazenstvu, který tyto zprávy pravidelně sledoval a pomalu ani nevěděl, o čem fb je.    Ne do konce se chci fb zastávat, sama tam trávím čím dál méně času (+- 15 minut týdně), ale přijde mi trochu blbé ho hned odsuzovat. Před nějakou dobou byl téměř hit zrušit si účet na fb. A to všechno proč? Protože nám média nacpaly do hlavy, že to je "satanův nástroj" a že nám to ničí život. Podle mně je na každém z nás, kolik u toho chce trávit času.    Promiňte, že to sem píšu s několikaletým zpožděním, ale ještě před pár lety bych sem psala celkem negramotně (odhaduji).

Jindra napsal:

Nejenže je to sloučenina chatu, seznamky, spolužáků, ale navíc je informační hodnota téměř na bodu mrazu. Nějaké příspěvky, nebo jak se tomu na facebooku říká typu "Teď jsem přišel z procházky a jdu se osprchovat" mi přijdou krajně přízemní a nesmyslné ke zveřejňování každé dvě hodiny..

Přidat názor

  • Opak léta je…?