Změna OS: Windows 7

Tak jsem přešel z Windows Vista na Windows 7, zatím tedy testuju.

První dojmy: neuvěřitelně rychlé, komfortní, jednoduché a přitom hezké. Netuším, jestli je rychlost umocněna SSD diskem, ale systém je opravdu velmi svižný. Je kladen čím-dál větší důraz na fulltextové vyhledávání namísto hluboce zanořených kategorií, což jen kvituji. Rychlý start, svižná práce a použitelnost, právě ta doznala nejvíce změn. Microsoft čím-dál lépe chápe potřeby a chování uživatelů a přizpůsobuje (konečně) své produkty právě jim, stejně jak to dělá Apple již léta. Líbí se mi také Centum akcí, které vás informuje, že např. aktualizace vyžadují restart (nicméně nenásilně po kliknutí), Defender chce zkontrolovat počítač, že je doporučeno opět prohledat PC proti virům nebo připomínky věcí, které by bylo třeba ještě v rámci systému udělat. Praktické, protože víte, co systém plánuje nebo potřebuje, aniž by vám vyskakovala popup okna, která byste museli potvrzovat. Dobrá utilita je Sledování výkonu, která poskytne komplexní přehled o tom, v jakém stavu počítač je, jak je využíván a kde jsou chyby. V předchozí verzi tuším také něco takového bylo, nicméně myslím, že řešeno to bylo podstatně jinak.

Zatím jsem nadšený, mám zde 64 bitovou verzi (chci upgradovat na 8 GB ram, protože FF mi žere 1 GB, grafický editor si taky něco vezme...), vše nainstalováno a ani jeden problém s kompatibilitou (ani s ovladači) - zde si vše Windows našel sám, nepoužil jsem žádné další ovladače. I iTunes běží svižněji :).

Bohužel mi odešel externí disk a s ním zřejmě většina emailů, které i přes zálohy nakonec asi nevrátím :(.

Nicméně, pár tipů pro dokonalost:

  • Live Messenger se přesunul z tray oblasti do hlavního panelu, což je velmi nepohodlné, protože i když si s nikým nepíšete, pořád vám zabírá jednu "aplikaci" v hlavním panelu, pokud komunikujete, tak další navíc. Pro mě je to nevyhovující stav, nemám rád ani moc panelů ve FF, natož přímo v systému, naštěstí náprava je snadná. Klikneme pravým tl. na spouštěcí soubor Live Messengeru, dáme Vlastnosti -> karta Kompatibilita a zde nastavíme režim kompatibility s Windows Vista. A Live Messenger je opět v tray části :)
  • Pokud máte aktivní sdružování oken, tak po najetí na ikonu se další (sdružená) okna zobrazí se spožděním. Řešením je úprava v registru HKEY_Current_USER\Control Panel\Mouse -> MouseHoverTime. Výchozí hodnotu 400 ms doporučuji nastavit na 100 ms. (více zde, video je také odtud)
     

Jinak tedy Windows 7 je velmi podobný Vistám, takže se není třeba učit novému rozhraní, používáte-li právě je. Ohledně stability a dlouhodobější použitelnosti referovat ještě nemůžu, to si nechám na později :).

Publikováno 14. 09. 2009 07:49, 39685× přečteno


Komentáře /7/

Lukáš Churý napsal:

Tak změna, emaily jsou zpět, data se mi podařilo zachránit :).

Zdeněk Večeřa napsal:

Jak moc je velký rozdíl v rychlosti iTunes?

Flotweg napsal:

: Tak změna, emaily jsou zpět, data se mi podařilo zachránit - sem si rikal, ze neni mozne, aby clovek tvych IT kvalit ztratil nejake data a jeste se k tomu verejne priznal ;-)  

Kobi napsal:

Chvíli jsem používal sdružení na hlavním panelu, potom sem si jej vypnul a od té doby se mi okna ovládají o dost lépe

Lukáš Churý napsal:

Zdeněk Večeřa: docela znatelný.  Flotweg: egypťan se vrátil ;), no samozřejmě :P  Kobi: jsem si to sdružování vypl už ve Vistách.

Ondřej Vašíček napsal:

Já používám už nějakou dobu RC1 verzi Windows 7 a přecházel jsem z XP. Taky si je téměř nemůžu vynachválit, přestože objektivně až zas o takový boom nejde. Trošku mě mrzí že hodně inovárské visty kvůli pár chybám mají špatnou pověst a lehce upravené sedmy jsou vynášeny neoprávněně do nebes.    Jedna z nejužitečnějších věcí sedmiček je právě ten hlavní panel, který pužívá pouze ikonky, sdružuje a funguje zároveň jako "rychlé menu" a klasický panel. Napevno tam mám tedy asi 6 nejpoužívanějších aplikací, které byly předtím v "rychlém menu" a ty jsou i po spuštění na stále stejném místě. Díky ikonkám stačí chvíle zvyku a přehled na penelu je mnohem rychlejší. Proto si myslím že zrušení sdružování nebo přepnutí na názvy je krokem zpět.Je dle mě rychlejší najet si na jedinou ikonku v panelu symbolizující program a pak projet náhledy, které se mi automaticky "zjevují" na ploše. Když budu mít vyplé sdružování, musím hledat mezi desítkou těch oken toho programu přímo na panelu s tím, že při najetí ho nevidím, ale pouze se mi vyjede ten malý čtvereček.    Systém který je v základu tedy ušetří časem opravdu čas :)    Na druhou stranu občas systém dělá psí kusy, hlavně co se týče průzkumníku, který sem díky geniálnímu yvhledávání a hlavně knihovnám!!! začal používat. Ze dne naden se totiž zcvokl a v hojně používaném panelu "Oblíbené položky" najednou zmizel jeho obsah. Konkrétněji - po kliknutí na oblíbené položk sice na pravé straně vidím oblíbené položky, ale už nejsou v levém menu rozbalené. Tak jako když máte rozbalený tento počítač tak vidíte disky c,d atd. Tady je ale pouze položka oblíbené a i když kliknu na trojůhelníček tak nic. Z jednoho kliku na konkrétní oblíbenou poližku se tak stávají kliky 2, což dost otravuje, páč právě oblíbené položky byly vybrány kvůli častému používání.  Někdy se taky průzkumín zblázní stylem že nezobrazuje vůbec nc a pouze se načítá.    Provouji 64bit verzi s 8GB ram a ten pocit když si během pár desítek minut systém všechno zabere pro pozdějí rychlé načtení je boží :) Dokonce i reálnou potřebu už sem překročil 4GB celkem v pohodě.

Ondřej Vašíček napsal:

Jo a jinak za to rychlejší najíždění fakt díky, já myslel že je to tak "pomalý" :)

Přidat názor

  • Opak léta je…?